hel Brönne Islandshästar drivs av mig, Viveca Kaunitz. Min man, son och dotter och barnbarn är på olika vis inblandade i verksamheten. Så har jag turen att även ha några trevliga vänner som hjälper till innan, under och efter turerna.

Hästintresset har funnits sedan jag som barn började rida på ridskola. Då var det ”vanliga” stora hästar som gällde, detsamma även senare under en hel del år med egen häst. När jag för ett antal år senare provade på att rida islandshäst blev jag fast. Och detta ledde till den verksamhet som jag nu haft i över 25 år.
Jag leder en del av turerna, men min dotter Lovisa och mitt barnbarn Filippa ansvarar  för en hel del av ridningen.

 Lovisa  började hjälpa till med ridturerna för många år sedan och leder nu många av turerna. Hon har fina Sleipnir som hon utbildas vidare tillsammans med och tävlar en del med . Hos Lovisa och hennes man Jesper kan man också hyra Brönnes lilla bo, se under fliken ”Boende”.

Björn är min son som turligt nog valt att bli hovslagare. Han har nu arbetat med detta i många år, och är den som sköter om hovarna på våra hästar. Hos Björn kan större sällskap hyra Hovdala Holiday, se mer under fliken ”Boende”.

Peter är min man som tidigare arbetat med lantbruk. Sedan var det helt andra arbetsuppgifter som gäller under ”vanliga arbetstiden” och fritiden ägnades åt diverse här på gården. Nu är dock det vanliga arbetslivet över, men det finns hur mycket som helst på gården såsom foderhantering, fixa stängsel, lite reparationer m.m  m.m ……..Finns alltid hur mycket som helst att göra.

Filippa är mitt barnbarn och vår yngsta turledare. Så roligt att hon nu är generation nr 3 som leder turer här på gården. Filippa började hjälpa till på turerna för flera år sedan och nu när hon fyllt 18 år fixar hon detta superbra.

Våra medhjälpare

Så har vi den stora turen att ha flera duktiga ryttare som turas om att följa med och hjälpa oss på ridturerna. Vi är så glada för att May, Carina, Pernilla, Ingela, Jennie, Anita och Camilla vill rida med oss.

Våra medarbetare hästarna på Brönne Islandshästar

Sirkus frá Efra-Hvoli

Sirkus frá Efra-Hvoli

Sirkus är född på Island, men har varit många år i Sverige nu. Han är en trevlig herre, som dock är lite skänkelkänslig, vilket gör att han rids av de lite mer erfarna ryttarna.

Otto från S.Kopparetorp

Otto från S.Kopparetorp

Otto kom för några år sedan. Han är fin och välriden och ger en bra töltupplevelse.

Littla-Ran från Skeppargården

Littla-Ran från Skeppargården

Här finns en liten pigg, välriden dam som erbjuder härlig tölt åt lite mer van ryttare.

Lukka från Bakkeholm

Lukka från Bakkeholm

En häst som har det mesta man önskar i ridverksamhet. Lagom pigg, töltar fint med alla.

Bardi från Tunagård

Bardi från Tunagård

En fyrgångsvalack som kräver lite ridning för att tölten ska komma till sin rätt, men en rejäl, härlig valack för den som kan rida.

Hlekkur från Eskeryd

Hlekkur från Eskeryd

Hlekkur kom till oss i början av 2018. Han är vacker och ståtlig, mjuk och lätt att rida med lagom mycket vilja.

Dropi från Skaneyland

Dropi från Skaneyland

Dropi är en häst som många gillar. Lagom med det mesta och en härlig tölt.

Addilo från Axbrogård

Addilo från Axbrogård

Här har vi en som tror att han är kungen i hagen. Märks dock inte när vi rider för är han samarbetsvillig och passar de flesta ryttarna.

Systir från Tykarp

Systir från Tykarp

Ny häst med mjuk och fin tölt som passar lite mer erfaren ryttare.

Vinda från Bonlibacken

Vinda från Bonlibacken

Vinda är en häst med fina rörelser för den erfarne ryttaren. Hon har en hel del egen vilja och när hon får en ryttare som fixar detta så töltar hon med rörelser en bra bit över medel.

Leiknir från Himlahöjden

Leiknir från Himlahöjden

Vi är så nöjda med nya, stora, fina Leiknir. Han är välriden och har så fin tölt, trygg att rida med lagom mycket vilja. 

Sóljörp från Kvarnbacka

Sóljörp från Kvarnbacka

Nu har Soljörp fått allt bättre takt i tölten, så nu går hon med på både kurser och ridturer.

Sandi från Pilekull

Sandi från Pilekull

Nya fina Sandi som än så länge bara rids på kurserna, men hon kommer säkert att fungera bra på ridturer också framöver. Hon har fin tölt och lagom vilja och så trevlig med allt.

Karla fra Nöddegården

Karla fra Nöddegården

Karla kom till oss i slutet av 2021. Hon är en glad och pigg häst med mjuk tölt så vi tror att hon kommer att bli populär på ridturerna.

Geisli från S.Gräsmossen

Geisli från S.Gräsmossen

Geisli är på väg in i verksamheten. Han är fin och mjuk i både sättet och gångarterna. Så efter lite mer träning tror vi att kommer att passa riktigt bra på ridturer framöverr.

Vikingur frá Valhöll

Vikingur frá Valhöll

Viking kom också i slutet av 2021. Han är inte riden så mycket så han kommer att ridas som ledarhäst i första hand.

En liten presentation av islandshästen

Islandshästen, som kom med vikingar till Island redan på 800-talet, har under mer än 1000 år genom naturligt urval formats att bli den tålmodiga, starka men ändå pigga häst som vi idag har förmånen att få handskas med och rida på.

Oländig terräng i nästan väglöst land har format en häst som är säker på foten och villigt vandrar fram i skog och mark. Dessa egenskaper tillsammans med deras fantastiska, mjuka gångart tölt gör ridturerna till en upplevelse för både oerfaren och van ryttare.