Brönne Islandshästar drivs av mig, Viveca Kaunitz. Min man, son och dotter är på olika vis inblandade i verksamheten. Så har jag turen att även ha några trevliga vänner som hjälper till innan, under och efter turerna.

Hästintresset har funnits sedan jag som barn började rida på ridskola. Då var det ”vanliga” stora hästar som gällde, detsamma även senare under en hel del år med egen häst. När jag för ett antal år senare provade på att rida islandshäst blev jag fast. Och detta ledde till den verksamhet som jag nu haft i över 20 år.
Det är för det mesta jag som leder turerna, men min dotter Lovisa ansvarar också för en del av ridningen.

Lovisa  började hjälpa till med ridturerna för över 10 år sedan. Hon har annat arbete, men rider en del av turerna på sin lille fux Gutti. Så har hon fina Sleipnir som hon utbildas vidare tillsammans med.

Björn är min son som turligt nog valt att bli hovslagare. Han har nu arbetat med detta i många år, och är den som sköter om hovarna på våra hästar.
Vid sidan om arbetet som hovslagare äger Björn också Byskolans vandrarhem. Det är den gamla skolan i byn som har genomgått renovering, och i dagsläget erbjuds boende i trevliga rum där den gamla känslan finns kvar.
Tillsammans erbjuder vi Ridpaket som vi kallar Boende och ridning

Peter är min man som tidigare arbetat med lantbruk. Nu är det helt andra arbetsuppgifter som gäller under ”vanliga arbetstiden”. Fritiden ägnas till stor del åt diverse här på gården såsom foderhantering, fixa stängsel, lite reparationer m.m  m.m ……..Finns alltid hur mycket som helst att göra.

Jenny  började rida här för ett antal år sedan.
Så köpte vi hästen Stjarni från Danmark för att ha med honom i verksamheten. Det visade sig att Stjarni inte var riktigt den vi trodde när vi träffade honom i Danmark. Han behövde börja om från början med en hel del, och detta fick Jenny fixa med.
Det hela slutade med att Stjarni fick ny ägare och nu hjälper Jenny och Stjarni till på turerna ibland.

Inger började också rida här för några år sedan, trots att hon egentligen bestämt att hästar var ett avslutat kapitel i hennes liv.
Vi hade då också köpt hästen Ran från Danmark, och även hon visade sig ha en lite annan personlighet än vi först uppfattade.
Så det blev Inger som började rida henne, och på den vägen blev det, även Ran fick ny ägare.
Så nu har vi också dessa båda som medhjälpare på ridturerna.

May rider flitigt på våra kurser, men tycker inte att den ridningen räcker. Så nu är hon en uppskattad medhjälpare på våra turer sedan flera år tillbaka. May har ingen egen häst utan rider den som blir över.

Filippa är mitt barnbarn och vår yngsta medhjälpare. Hon tycker så klart att islandshästar är det bästa som finns. Filippa fyller 14 år i år, trots att hon är ung så är hon en fin hjälp för oss och trivs bra med att rida först och hålla tempot på en lagom nivå.

Våra medarbetare hästarna på Brönne Islandshästar

Sirkus fra Efra-Hvoli

Sirkus fra Efra-Hvoli

Sirkus är född på Island, men har varit många år i Sverige nu. Han är en trevlig herre, som dock är lite skänkelkänslig, vilket gör att han rids av de lite mer erfarna ryttarna.

Olga från Kobonäs

Olga från Kobonäs

Olga har varit med i många år nu. Hon är trygg, lättriden och passar de flesta.

Otto från S.Kopparetorp

Otto från S.Kopparetorp

Otto kom för några år sedan. Han är fin och välriden och ger en bra töltupplevelse.

Lukka från Bakkeholm

Lukka från Bakkeholm

En häst som har det mesta man önskar i ridverksamhet. Lagom pigg, töltar fint med alla.

Littla-Ran från Skeppargården

Littla-Ran från Skeppargården

Här finns en liten pigg, välriden dam som erbjuder härlig tölt åt lite mer van ryttare.

Bardi från Tunagård

Bardi från Tunagård

En fyrgångsvalack som kräver lite ridning för att tölten ska komma till sin rätt, men en rejäl, härlig valack för den som kan rida.

Litla från Helenelund

Litla från Helenelund

Vår äldsta häst, som också är den som oftast får ta hand om barn som kommer och rider.

Addilo från Axbrogård

Addilo från Axbrogård

Här har vi en som tror att han är kungen i hagen. Märks dock inte när vi rider för är han samarbetsvillig och passar de flesta ryttarna.

Stjarna fra Mosekaer

Stjarna fra Mosekaer

En äldre dam med mjuk, fin tölt som fungerar väl med såväl van som ovan.

Dropi från Skaneyland

Dropi från Skaneyland

Dropi är en häst som många gillar. Lagom med det mesta och en härlig tölt.

Hlekkur från Eskeryd

Hlekkur från Eskeryd

Hlekkur kom till oss i början av 2018. Han är vacker och ståtlig, mjuk och lätt att rida med lagom mycket vilja.

Soljörp från Kvarnbacka

Soljörp från Kvarnbacka

Nu har Soljörp fått allt bättre takt i tölten, så nu går hon med på både kurser och ridturer.

Leiknir från Himlahöjden

Leiknir från Himlahöjden

Vi är så nöjda med nya, stora, fina Leiknir. Han är välriden och har så fin tölt, trygg att rida med lagom mycket vilja. 

Gutti från Boarp

Gutti från Boarp

Gutti är en otroligt lugn och stabil häst som mest rids av Lovisa på turerna. Den perfekta ledarhästen som man alltid kan lita på.

Askur fra Vididalstungu

Askur fra Vididalstungu

En stor, trygg 5-gångsvalack som köptes som turhäst. Tyvärr upplevdes han inte tillräckligt bekväm i tölten, så han blev min ledarhäst istället, vilket jag är väldigt nöjd med.

Vinda från Bonlibacken

Vinda från Bonlibacken

Vinda rider jag oftast ensam. Med henne i skogen känner jag hur mycket hästen betyder.

En liten presentation av islandshästen

Islandshästen, som kom med vikingar till Island redan på 800-talet, har under mer än 1000 år genom naturligt urval formats att bli den tålmodiga, starka men ändå pigga häst som vi idag har förmånen att få handskas med och rida på.

Oländig terräng i nästan väglöst land har format en häst som är säker på foten och villigt vandrar fram i skog och mark. Dessa egenskaper tillsammans med deras fantastiska, mjuka gångart tölt gör ridturerna till en upplevelse för både oerfaren och van ryttare.